Werking ESWT

Werking ESWT

Het werkingsmechanisme van ESWT is een complex proces. Onderstaande is een vereenvoudigde uitleg welke het helende mechanische toelicht in een voor patiƫnten verstaanbare taal. Een meer uitgebreide wetenschappelijke benadering vindt u hier terug.

 

Overbelasting van de pees

Door chronische overbelasting (tendinose - tendinitis - tendinopathie) van peesweefsel lopen de vezels van de pees niet meer mooi rechtlijnig, maar in een wirwar door elkaar. Bovendien is er een afzetting van chronisch ontstekingsmateriaal tussen de vezels, waardoor ze verder uit elkaar gaan liggen. Bij langdurige overbelasting kan er ook kalkafzetting optreden tussen de vezels. Door deze ombouw kan de pees zijn functie minder goed uitoefenen en wordt ze zeer gevoelig voor aanraking en belasting.

Collageen_3.jpg
Doorbloeding

Normaal is een pees weinig doorbloed waardoor ze moeilijk kan herstellen van deze overbelasting en weefselombouw. Een goede doorbloeding zorgt immers voor de aanvoer van genezende cellen en de afvoer van overbodig ontstekingsmateriaal. Met ESWT wordt het peesweefsel dmv hoogenergetische geluidsgolven geprikkeld om de doorbloeding te verbeteren en het natuurlijke herstelmechachisme te stimuleren.

 

Doorbloeding_2.jpg


Oefentherapie

Om een optimaal effect te bekomen zal meestal een trainingsschema voor de pees opgesteld worden. Door specifieke versterkende oefeningen voor de pees uit te voeren zal het genezingsproces nog verder bevorderd worden.


Herstelproces

Omdat dit herstelproces vanuit het lichaam zelf komt (ingroeien van de bloedvaatjes, afvoeren van overbodig materiaal, herstellen van de vezels) heeft het tijd nodig. Daarom is het effect van deze behandeling pas een maand na de laatste therapie te beoordelen.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x